Het reptielenbrein

Wist je dat het reptielenbrein het oudste deel van je hersenen is die jouw gedrag bepaalt (vluchten, vechten of bevriezen).
Hoewel je twee hersenhelften hebt bestaan je hersenen toch echt uit 3 delen(menselijk brein, het emotionele brein en het reptielenbrein).
Het menselijk brein is vooral verantwoordelijk voor alle nuchterheid en rationaliteit, kennis, overwegingen, logisch nadenken en analyseren. Ik zie de mannen denken… het is echt zo dat bij mannen dit deel van de hersenen het actiefst is🤭

Het emotionele brein is het deel van je hersenen die alle zintuigelijke informatie op emotionele relevantie onderzoekt en deze vergelijkt met opgeslagen herinneringen zowel positief als negatief. Dat zoogdierenbrein helpt je om dingen te herhalen waar je gelukkig van wordt.

Het reptielenbrein is het kleinste deel en oudste deel van je hersenen en dat geeft maar 1 ding af en dat is overleven! Het reptielenbrein heeft de controle over vitale lichaamsfuncties ademhaling, hartslag en bloedsomloop. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt ook niks, het reageert instinctief en automatisch. In situaties waar overleving aan de orde is neemt dit gedeelte van het brein het helemaal over. En dat is maar goed ook!

Zit je veel in je reptielenbrein maar er is eigenlijk geen gevaar dan is het tijd om het menselijk brein meer te gaan prikkelen en dat kan.

Meditatie en oefeningen kunnen hier bij helpen. Oude hardnekkige patronen doorbreken zullen je verder brengen. Mijn eigen reptielenbrein was afgelopen tijd ook behoorlijk dominant maar door een stukje bewustwording is er meer rust!

Soms moet je het reptielenbrein maar even omarmen wachten tot het brein weer rustig is zodat je bij het menselijk brein kan en die gaan gebruiken.(en ja zo werkt het ook bij een woede aanval van een kind die zit op dat moment in het reptielenbrein en wanneer het kalmeert dan pas kan het bij het menselijk brein… dus boos worden als het kind vol woede zit… daar heeft het reptielenbrein lak aan😉)

Regenboogkindercoaching 🌈